Tradycyjny śląski wypiek

Dzięki Stowarzyszeniu Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego, ten tradycyjny śląski wypiek staje się coraz bardziej popularny. Jest to wyśmienite ciasto drożdżowe, przygotowywane z nadzieniem lub bez, które posiada nawet status produktu regionalnego przyznany przez Unię Europejską. Kilkunastu producentów zrzeszonych w stowarzyszeniu często bierze udział w różnorodnych festiwalach promujących lokalne smaki. W 2015 roku udało im się nawet pobić rekord Polski w długości kołocza śląskiego, która osiągnęła ponad 143 metry.

Kołocz z serem, makiem lub jabłkiem

Istnieje kilka wariantów tego ciasta, w zależności od tego, na jakie nadzienie się zdecydujemy. Można przygotować kołocz z serem, makiem lub jabłkiem, lecz doskonale smakuje także jedynie z posypką i cukrem pudrem. Ciasto to posiada bogatą tradycję na terenie Śląska i Opolszczyzny, jako że posiada nawet własną legendę i pełniło funkcje obrzędowe. W dawnych czasach miało uświetniać ważne uroczystości, takie jak pierwsza komunia czy wesele oraz ważne święta chrześcijańskie - Wielkanoc i Boże Narodzenie.

Firma "Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego":

Powstańców Śląskich 25/6 | 45-086 Opole | woj.: opolskie | NIP: 754-305-69-71 | REGON: 161431360 | Nr telefonu: +48 500 367 730 | kolocz.info | kontaktkolocz.info

Zobacz więcej: Kołocz z serem

Nasza siedziba:

Czas pracy:

poniedziałek:08:00-16:00
wtorek:08:00-16:00
środa:08:00-16:00
czwartek:08:00-16:00
piątek:08:00-16:00
sobota:nieczynne
niedziela:nieczynne

Firma w portalach społecznościowych:

Inne wizytówki w tej kategorii: